Mindfulness voor ouders
"Heel goed dat de training in de klas komt, dat is wat deze kinderen écht nodig hebben." Dat is vaak wat we horen als we de mindfulnesstrainingen in de klas geven. Ouders zien dat hun kinderen druk zijn. Een vol hoofd hebben. Piekeren, soms hoofdpijn hebben van de spanning. Schooldagen zijn lang. Het leven is vol, zo ook het gezinsleven.
Ouders wijzen dan naar hun kinderen en zeggen dat het zo fijn zou zijn als ze leren hoe zich in deze hectiek kunnen ontspannen. Wat ze vaak vergeten is dat zij zelf het voorbeeld zijn, je doet de dingen niet alleen voor, je leeft het voorbeeld.
Als jij zelf kunt vertragen kunnen de kinderen bij je aansluiten. Als jij benoemt dat je gespannen of geëmotioneerd bent kun je daarover met je puber in gesprek. Pas als jij zelf je mobiele telefoon neerlegt, kun je aan je zoon of dochter vragen hetzelfde te doen.
Hetzelfde geldt ook voor het aanleren en overdragen van mindfulnessvaardigheden. Je kunt ze niet opleggen maar wel overdragen. Door het beoefenen van mindfulness verbindt je je in eerste instantie met jezelf. Je observeert hoe je communiceert, je voelt wat je verwachtingen zijn die je van je kinderen hebt. En hoe dat niet rijmt met de realiteit (de realiteit is vaak rauwer dan het ideale plaatje). We hadden het zo anders bedacht.
De beoefening van mindfulness is een reality-check. Het helpt je om zonder oordelen te luisteren. Je hoeft ook niet overal bovenop te zitten, of meteen overal op te reageren. Juist die momenten dat je even wacht, merk je dat jij zelf kan kiezen hoe je met spanning of stress omgaat. Die vrijheid kun jij voor jezelf als ouder creëren. Je gezinsleden zullen je er dankbaar voor zijn.
Boekentip
Hierboven zie je de cover van een boek van Susan Bögels
Mindful Opvoeden in een druk bestaan.